مشعل موتورخانه چیست ؟

مشعل عضوی مهم در موتورخانه محسوب می شود، که گاهی اوقات آن را به عنوان قلب موتورخانه می شناسند. هدف اصلی و مهم آن گرمایش است. مشعل موتورخانه با تلفیق مقدار مشخصی از هوا و سوخت و سپس برخورد این دو باهم و اشتعال به وجود آمده، انرژی سوخت را به انرژی گرمایشی تبدیل می کند و باعث گرم شدن آب در حال گردش داخل دیگ می شود. همچنین انرژی گرمایی تولید شده، توسط دو روش جابجایی و تشعشع به محیط اطراف انتقال می یابد.

در کل وظیفه مشعل تولید گرما است. همچنین میزان شعله و دمای خود را نسبت به دستوراتی که می گیرد تنظیم می کند. در ضمن شناخت این سیستم می تواند در فرایند تعمیر موتورخانه بسیار مفید و مناسب باشد.

مشعل موتورخانه چیست ؟
مشعل موتورخانه چیست ؟

اجزا مشعل موتورخانه

مشعل موتورخانه از اجزا مختلفی تشکیل شده است که مهمترین آنها عبارتند از:

  • دودکش مشعل
  • محفظه احتراق
  • رایزر سوخت
  • شیر قطع مشعل
  • شیر وصل مشعل
  • مخلوط کن هوا و سوخت
  • نازل ورودی سوخت
  • شعله پخش کن
  • الکترود جرقه زن
  • شعله بین
  • دمپر هوا
  • نازل پاشش سوخت
  • کلید کنترل سوخت

انواع مشعل موتورخانه از نظر سوخت مصرفی

  • مشعل گازسوز
  • مشعل گازوئیل سوز
  • مشعل دوگانه سوز
  • مشعل سه گانه سوز
  • مشعل مازوت سوز

مشعل گازسوز

مشعل گازسوز یکی از پرطرفدارترین سوخت های مصرفی است که برای عملکرد خود از گاز طبیعی استفاده می کند. این نوع از مشعل ها به دلیل قیمت مناسب، دسترسی آسان و آلایندگی پایین بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. میزان سوخت لازم برای این نوع مشعل، بعد از گذر از فیلتر گاز به کمک شیر برقی کنترل شده و هوای لازم برای اشتعال آن توسط یک دمنده که بر روی محور موتور نصب شده است، تامین می گردد.

حجم هوای ورودی به کمک دمپر هوایی بر اساس گنجایش و ظرفیت آن به صورت خودکار و یا دستی که در بدنه مشعل نصب شده است را کنترل می کند. همچنین هوا و سوخت باهم ترکیب شده و آماده احتراق می باشند. اما اگر فشار هوای احتراق به نحوی کاهش و افزایش یابد، توسط سنسورهای موجود در موتور حس گردیده و مشعل توسط سیستم های فشار سوئیچ هوا و گاز به کمک دستور رله، خاموش می شود.

مشعل گاز سوز که یکی از انواع مشعل موتورخانه به حساب می آید، از نظر کارکرد و عملکرد به دو نوع مختلف فن دار و بدون فن تقسیم بندی می شود. مشعل های به کار گرفته شده در پکیج منازل از نوع سوخت گازی دمنده دار( بدون فن ) می باشد.

مشعل مازوت سوز

مشعل مازوت سوز یکی از انواع مشعل موتورخانه شناخته شده است. که پروسه پودر سازی سوخت به وسیله نازلی که به انرژی وافری برای انجام این کار لازم دارد، با الگوی خاصی طی می شود. همچنین جریان سوخت پودرشده ملزم به خروج از محدوده زاویه مشخصی از نازل می باشد. و قطرات سوخت را به طور یکسان پراکنده می کند.

الگوی مخروطی شکل یکی از رایج ترین و معمولی ترین الگوی آن به حساب می آید. نکته ای که در این قسمت قابل توجه می باشد، نصب پیش گرمکن هنگام استفاده از مشعل مازوت سوز برای جلوگیری از انجماد مازوت در فصل سرما الزامی است.

مشعل مازوت سوز
مشعل مازوت سوز

مشعل دوگانه و سه گانه سوز

مواقعی که کارکرد مشعل موتورخانه به بیش از یک نوع سوخت نیاز داشته باشد به آن مشعل دوگانه سوز و یا سه گانه سوز می گویند. در واقع مشعل های دوگانه سوز معمولا با سوخت هایی مانند گاز و گازوئیل به کار گرفته می شوند. اما اگر مشعلی بتواند علاوه بر این دو نوع گاز ذکر شده با سوخت مازوت هم کار کند، آن را مشعل سه گانه سوز می نامند.

مشعل های سه گانه سوز هم مانند مشعل مازوت سوز برای بهره بردن از سوخت مازوت، باید از پیش گرمکن استفاده شود.

مشعل گازوئیل سوز

در مشعل گازوئیل سوز همانگونه که از اسمش مشخص است، برای سوخت مصرفی از گازوئیل استفاده می شود. از این نوع سوخت بیشتر در زمان دسترسی نداشتن به گاز شهری مورد استفاده قرار می گیرد. این مشعل خود به تنهایی از اجزای مختلفی تشکیل شده است، که هر کدام وظیفه خود را برای عملکرد هر چه بهتر مشعل گازوئیلی به کار می گیرند.

مشعل گازوئیل سوز
مشعل گازوئیل سوز

تفاوت های مشعل گازی با مشعل گازوئیلی

هدف اصلی تمام مشعل ها تولید گرما و حرارت می باشد و همگی از یک ساختار کلی پیروی می کنند. اما با این حال بین دو مشعل اصلی و مهم، گازسوز و گازوئیل سوز می توانیم شاهد یکسری تفاوت ها باشیم.

تفاوت اصلی مشعل گازسوز با مشعل گازوئیل سوز

نوع سوخت

نحوه عملکرد مشعل گازوئیلی اینگونه است که برای اشتعال به سوخت نفتی و مایع احتیاج دارد. و کل اجزای تشکیل دهنده آن در یک واحد مشخصی نصب و راه اندازی می شوند.

اما مشعل گاز سوز قادر به سوخت گاز می باشد. برخلاف مشعل گازوئیلی که سوخت مایع را به پودر تغییر شکل می دهد. اما در مشعل های گاز سوز برای دریافت گاز با متصل شدن به لوله های گاز برای انجام عمل اشتعال و یا احتراق وارد دستگاه می شود.

همچنین مشعل گازسوز به طور سرراست به خط لوله نصب شده و به طور مستقیم سوخت مورد نیاز مشعل را فراهم می کند. اما در مشعل گازوئیل سوز منبع به طور پیوسته باید پر شود.

وجود نازل در مشعل گازوئیل سوز

همانگونه که در قسمت قبل گفته شد، مشعل گازوئیلی برای کارکرد خود قادر به استفاده از سوخت مایع می باشد. فرآیند پودر شدن سوخت مایع و یا همان گازوئیل توسط نازل موجود در این مشعل ها صورت می گیرد. اکثر این نازل های سوخت مخروطی شکل می باشند.

فتوسل

فتوسل از یک صفحه سرامیکی که سطح آن را ماده ای به نام سولفید کادیوم که به شکل پیچ در پیچ در روی آن نقش بسته است، تشکیل می شود. دو طرف آن به کمک دو سیم به رله متصل می شوند. کاربرد فتوسل درون محفظه مشعل گازوئیلی به منظور جلوگیری از ترکیدن و پیشگیری از جمع شدن سوخت در داخل کوره، مورد استفاده قرار می گیرند.

ضرورت نگهداری و سرویس های دوره ای

تمامی مشعل ها از هر مدلی دارای یک محفظه ای است که از ورود آلودگی ها به درون مشعل جلوگیری می کند. تفاوت دیگر مشعل گازسوز در مقابل مشعل گازوئیل سوز ( آلودگی زیاد) این است که ضرورت بالایی از نگهداری و سرویس های دوره ای را می طلبد.

در مشعل گازوئیل سوز به سبب وجود یکسری ناخالصی و مواد معلق در آن، نیاز است که در مدت زمان های مشخصی تمام قطعات و اجزای درون آن که رسوب بسته است، تمیز شود.

عیب یابی مشعل موتورخانه

مشعل یکی از اجزای اصلی موتورخانه می باشد که نقش کلیدی در عملکرد صحیح موتورخانه دارد. همچنین مشعل یکی از اجزا موتورخانه می باشد که در معرض آسیب های زیادی است. از رایج ترین مشکلات و آسیب هایی که برای مشعل موتورخانه ایجاد می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

افت فشار در مشعل

افت فشار در مشعل موتورخانه معمولا زمانی رخ می دهد که فیلتر سوخت مشعل گرفته باشد و یا کلید کنترل سوخت خراب شده باشد. گرفتگی مشعل را می توان با تمیز کردن آن بر طرف کرد همچنین کلید کنترل را نیز باید برررسی کنید و در صورت نیاز کلید را تعویض نمایید. در برخی مواقع نیز افت فشار ناشی از افت فشار گاز از سمت شبکه گاز رسانی می باشد.

خاموش شدن ناگهانی مشعل موتورخانه

در مواردی ممکن است مشعل موتورخانه بلافاصله بعد از روشن شدن خاموش شود. در چنین مواقعی باید جریان سوخت را بررسی کنید و اگر مشکل از سمت سوخت موتورخانه نبود به احتمال زیاد مشعل موتورخانه سوراخ شده و نشتی دارد. در برخی مواقع نیز اختلال در شعله پخش کن مشعل و یا اختلال در الکترود جرقه زن می تواند باعث خاموش شدن مشعل موتورخانه گردد.

سر و صدای زیاد مشعل موتورخانه

فرایند احتراق در مشعل موتورخانه معمولا با سر و صدا همراه است اما در برخی مواقع این سر و صداها زیاد و غیر عادی می شوند. دلایل زیر در ایجاد سرو صداهای اضافه از مشعل موتورخانه نقش دارند:

  • خراب شدن یاتاقان: در چنین مواقعی باید یاتاقان تعویض گردد.
  • محل نصب مشعل: در مواردی ممکن است تنظیم نبودن و محل نامناسب مشعل باعث ایجاد سر و صدای اضافه شود. در واقع مشعل باید در پشت دیگ بخار قرار بگیرد.
  • تنظیم نبودن نازل ورودی هوا: در برخی مواقع عواملی همچون ضربه می تواند نازل ورودی هوا را از حالت تنظیم آن خارج کند که این اتفاق باعث ایجاد سر و صدای زیاد از سمت مشعل موتورخانه می شود.

چنانچه هر یک از مشکلات فوق برای مشعل موتورخانه شما اتفاق افتاد می توانید با مشاوران تاسیسات نوبهار به صورت رایگان در تماس باشید. تکنسین های تاسیسات نوبهار با 40 سال سابقه درخشان در زمینه تعمیر موتورخانه و اجزای آن می توانند به شما عزیزان کمک کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *