سیستم لوله کشی آب ساختمان یکی از مهم ترین و حیاتی ترین مواردی می باشد که اجرای دقیق آن شرایط لازم برای شروع زندگی در یک ساختمان است. قبل از اجرای لوله کشی آب سرد و گرم ساختمان، باید مسیرهای عبور لوله را با رشته های کاری دیگر مطابقت داد. در اجرای تاسیسات ساختمان مبنای عمل، نقشه های از قبل طراحی شده است. در نتیجه پیش بینی های لازم جهت جلوگیری از تداخل لوله های بخش های مختلف تاسیساتی به عمل می آید.

10 نکته مهم در لوله کشی آب ساختمان

1) در نظر گرفتن نوع طراحی سیستم لوله کشی آب ساختمان

هدف سیستم لوله کشی ساختمان جریان آب در قسمت های مختلف و آبرسانی در محل های مورد نظر است. به این صورت که طول لوله ها باید در کوچک ترین سایز در نظر گرفته شود و لوله های آب باید در نزدیکی تجهیزات آبی در ساختمان اجرا شوند. هرچه طول متراژ لوله کشی بیشتر باشد از میزان سرعت آب کاسته میشود و آب گرم درون لوله ها افت دما پیدا میکند.

2) دقت به میزان فشار آب

اگر میزان فشار آب به ساختمان بیش از حد پایین باشد شرایط برای ساکنین ساختمان سخت میشود و از طرفی هم بالا بودن فشارآب باعث هدر رفتن آب می شود. و حتی میتواند باعث نشتی و ترکیدگی لوله و یا ورود آب تمیز به فاضلاب شود. میزان فشار آب در مکان های مختلف متفاوت است وباید در زمان طراحی لوله کشی میزان فشار آب منطقه بررسی شود. حداکثر فشار آب شبکه لوله کشی آب مصرفی در پشت شیرهای لوازم بهداشتی در وضعیت بدون جریان نباید از 4 بار یعنی 40 متر ستون آب = 60 پوند بر اینچ مربع بیشتر باشد.

3) توجه به سایز لوله

اندازه گذاری لوله کشی آب ساختمان باید به گونه ای باشد که سرعت زیاد جریان آب موجب ایجاد سروصدای مزاحم  و کاهش طول عمر لوله ها بر اثر خوردگی نشود. مثلا اندازه لوله وان و ماشین ظرفشویی 15 میلی متر، سینک یا سینی و بیده 10میلی متر، سینک آشپزخانه صنعتی 20 میلی متر باید باشد.

4) انتخاب فیتینگ یا اتصالات لوله ها

فیتینگ هایی که در لوله کشی آب سرد و گرم مصرفی در داخل ساختمان به کار می روند باید از نظر جنس، اندازه با لوله ها مطابقت داشته باشند. همچنین برای کار با لوله های انتخابی مناسب باشند. فیتینگ هایی که در لوله کشی مسی استفاده می شوند باید از نوع مسی یا آلیاژ های مس، مناسب برای اتصال لحیمی مویینگی یا اتصال فیتینگ فشاری باشند.

5) لزوم ذخیره سازی آب در ساختمان

قطع شدن نابهنگام آب، یکی از مشکلاتی است که احتمال رخ دادن آن در سیستم لوله کشی آب ساختمان وجود دارد و به همین دلیل باید ذخیره سازی آب صورت بگیرد. هدف از ذخیره سازی کنترل فشارآب مورد نیاز لوله کشی، توزیع آب مصرفی، منطقه بندی توزیع آب در ساختمان های بلند، توزیع آب از بالا به پایین، حفاظت از شبکه آب شهری است.

6) توجه به فشار معکوس یا سیفوناژ

سیفوناژ معکوس عبارت است از برگشتن جریان در خلاف جهت اصلی در نتیجه فشار منفی در سیستم لوله کشی رفت آب. فشار معکوس  هنگامی ایجاد می شود که فشار پایین دست جریان از فشار جریان اصلی بیشتر شود. برای جلوگیری از برگشت جریان آب در سیستم لوله کشی از روش هایی مانند فاصله هوایی، نصب شیر یک طرف دوتایی، نصب خلاشکن اتمسفریک، نصب شیر اطمینان اختلاف فشار بین دو شیر یک طرفه و… می باشد.

7) توجه به عایق کاری لوله های آب

اگر عایق کاری لوله آب به درستی انجام نشود باعث ترکیدن لوله آب در زمان فصول سرد سال می شود. اگر لوله حامل آب گرم باشد علاوه بر ترکیدگی لوله باعث اتلاف حرارت آب با محیط می شود و به همین دلیل  لوله های آب گرم هم باید عایق کاری شوند.

8) ضدعفونی کردن لوله های آب

به منظور شستشوی لوله های آب مصرفی بایستی داخل لوله ها از مواد زائد کاملا پاک شوند. برای ضد عفونی کردن سیستم لوله کشی باید لوله ها را با محلول کلر با غلظت 50 میلی گرم در لیتر پر کرد سپس شیرها و دهانه های باز لوله ها را به مدت 24 ساعت ببندید و بعد لوله کشی را از محلول کلر خالی کرده و با آب آشامیدنی دوباره شستشو دهید. تا زمانی که آب خروجی از دهانه لوله بدون کلر باشد.

9) اهمیت حفاظت از آب آشامیدنی

لوله کشی آب آشامیدنی باید به شکلی طرح، نصب و نگهداری شوند که از هرگونه آلوده شدن با آب غیر آشامیدنی حفظ شوند و نکته بسیار مهم در خصوص لوله کشی آب ساختمان که شاید کمتر به آن توجه کنید لزوم حفاظت از آب آشامیدنی است.

10) دقت در نوع لوله آب انتخابی

لوله ای که در سیستم لوله کشی آب ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد باید قدرت کافی برای تحمل دما، فشار و سرعت آب در حمل را داشته باشد و پارامتر های مهم در انواع لوله کشی ساختمان عبارتند از سهولت در نصب، قیمت خرید مناسب، کیفیت بالای لوله در برابر رسوب و خوردگی، قابلیت حمل و نقل و نگه داری آسان است.

نکات مهم که باید در لوله کشی آب ساختمان رعایت شود چیست؟

اتصال مستقیم بین آب آشامیدنی و لوله کشی آب غیر آشامیدنی مجاز نمی باشد. مگر این که با نصب لوازم مورد تایید از برگشت جریان جلوگیری شود. اتصال مستقیم بین لوله کشی توزیع آب سرد و لوله کشی آب گرم مصرفی مجاز نیست، مگر این که با نصب لوازم مورد تایید از برگشت جریان پیشگیری شود.

لوله کشی آب آشامیدنی را نباید به لوله کشی فاضلاب و لوله کشی آب باران متصل کرد. ارتباط مستقیم بین لوله کشی آب آشامیدنی که از شبکه آب شهری تغذیه می شود و شبکه لوله کشی آب آشامیدنی که از منابع خصوصی تغذیه می شود مجاز  نیست.

لوله کشی آب به روش انشعابی

یکی از روش های مدرن و جدید لوله کشی آب ساختمان، لوله کشی آب به روش انشعابی می باشد. در این روش برای هر قسمت از ساختمان یک انشعاب از رایزر اصلی گرفته می شود و وارد دستگاه حرارتی می گردد. لوله کشی انشعابی به دو صورت روکار و توکار انجام می شود.

لوله کشی انشعابی روکار بسیار آسان می باشد زیرا لوله های انشعاب گرفته شده از رایزر اصلی بر روی دیوار نصب می شوند و نیازی به خرابی و کندن دیوار نیست.

لوله کشی انشعابی توکار نسبت به روش روکار دارای دردسر بیشتری می باشد زیرا در این روش انشعابات لوله ها از داخل دیوار عبور می کنند. از مزایای استفاده از این روش می توان به این مورد اشاره کرد که لوله ها پنهان می باشند در معرض دید قرار ندارند.

لوله کشی آب به روش کلکتوری

در لوله کشی آب به روش کلکتوری، رایزر وارد ساختمان و سپس به کلکتور متصل می شود. به بیان دیگر می توان گفت در این روش از لوله کشی آب، رایزر داخل کلکتور قرار دارد و انشعاباتی از آن گرفته و به قسمت های مختلف ساختمان هدایت می گردد.

تعداد کلکتورهایی که در این روش در نظر گرفته می شود به تعداد واحدهای ساختمان بستگی دارد. لوله کشی به روش کلکتوری فقط به صورت توکار انجام می شود.

بهترین روش لوله کشی آب ساختمان

بهترین روش لوله کشی آب ساختمان با توجه مواردی همچون هزینه، سرعت اجرا، موقعیت مکانی و مواردی از این قبیل مشخص می شود. یکی از موارد مهمی که با توجه به آن می توان بهترین روش لوله کشی را انتخاب کرد، توجه به شکل سازه است. منظور از شکل سازه این می باشد که باید توجه کرد که آیا ساختمان در حال ساخت می باشد و یا در حال سکونت است. با توجه به این موضوع تکنسین ها می توانند بهترین روش را برای لوله کشی آب ساختمان در نظر بگیرند.

لوله کشی آب ساختمان
لوله کشی آب ساختمان

 

در این مقاله نکاتی کاربردی در رابطه با لوله کشی آب ساختمان مطرح کرده ایم. شما میتوانید جهت خرید و نصب لوله هایی باکیفیت بالا و قیمت مناسب به وبسایت تاسیسات نوبهار مراجعه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *