موتورخانه چیست؟

به نوعی سیستم سرمایشی گرمایشی که محیط مورد نظر شما را در فصل سرد سال همچون زمستان گرم و در فصل گرم سال همچون تابستان خنک می کند موتورخانه گفته می شود. عملکرد موتورخانه به این صورت است که آب گرم شده، از طریق مولدهای حرارتی و لوله ها به شوفاژ و رادیاتور انتقال داده می شود.

موتورخانه
موتورخانه

 

به طور کلی به اتاق و یا بخش جداگانه از یک ساختمان موتورخانه گفته می شود که موظف است از تجهیزات مکانیکی و الکترومکانیکی به منظور گرمایش و سرمایش محیط های مسکونی، اداری و صنعتی نگهداری کند. برای راه اندازی موتورخانه در محیط های مسکونی کوچک تنها یک اتاق کافی است اما در مکان هایی با متراژ بالا همچون بیمارستان، هتل و کارخانه برای راه اندازی موتورخانه به چندین اتاق نیاز خواهید داشت. معمولا موتورخانه ها در اتاق های زیرزمینی و اتاق هایی که دور از محیط شما هستند قرار می گیرند.

آشنایی با انواع موتورخانه

موتورخانه دارای انواع مختلفی می باشند که از بین آنها می توان به موتورخانه صنعتی، مسکونی، اداری، بیمارستانی و تجاری اشاره کرد. مهمترین موتورخانه ها صنعتی و مسکونی هستند.

موتورخانه صنعتی

از آنجا که این مدل از موتورخانه برای کارخانه ها و دیگر صنایع بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد و تجهیزات آن نیز بزرگ است در مقایسه با دیگر موتورخانه ها به مکان بزرگتری نیاز دارند.

موتورخانه مسکونی

معمولا موتورخانه های مسکونی برای گرمایش و سرمایش مجتمع راه اندازی می شوند که اغلب در زیرزمین و یا اتاق جداگانه از منزل راه اندازی می شوند. در صورت تمایل برای راه اندازی موتورخانه برای یک واحد به هزینه زیادی نیاز خواهید داشت از این رو توصیه می شود به جای آن از انواع پکیج استفاده کنید.

آشنایی با اجزا و قطعات اصلی موتورخانه

دیگ آب گرم

اجزا و قطعات اصلی موتورخانه
اجزا و قطعات اصلی موتورخانه

ه صورت مداوم تکرار خواهد شد.

مشعل

مشعل موتورخانه یکی دیگر از اجزای این سیستم می باشد و وظیفه گرم کردن موتورخانه را به عهده دارد. مشعل زیر آب گرم قرار می گیرد و آب داخل دیگ که سرد است را گرم می کند. این قطعه معمولا با استفاده از سوخت مایع( گازوئیل ) و گاز( گاز شهری ) کار می کند.

سختی گیر

یکی دیگر از اجزای این سیستم سختی گیر است که موظف است املاح معدنی و کلسیم آب را بگیرد. در صورتی که گرفتن سختی آب رعایت نشود ممکن است لوله های انتقال، گرفته شوند. و در صورت عدم استفاده از آن هرچند وقت یکبار باید لوله ها تعویض شوند. و یا نسبت به تعمیر این سیستم اقدامات لازم صورت بگیرد.

تجهیزات آن

تجهیزات گرمایشی همچون بویلرها و یا دیگ های آب گرم مشعل دار در اکثر این سیستم ها مشاهده می شوند. این تجهیزات از طریق لوله کشی تاسیسات ساختمان آب گرم را به رادیاتورهای شوفاژ که در مناطق مختلف وجود دارند انتقال می دهد و به صورت غیرمستقیم آب گرم مورد نیاز مصارف خانگی همچون استحمام و شستشو را فراهم می کند.

در صورتی که در یک ساختمان سیستم مرکزی سرمایش وجود داشته باشد در تجهیزات این سیستم چیلر نیز مشاهده خواهد شد. چیلرها معمولا وظیفه دارند تا آب خنک را به داخل منازل انتقال دهند و محل کار و یا منزل شما را خنک نگه دارند.

در اکثر موتورخانه های جدید از سیستم های جدید برای سیستم سرمایش و گرمایش استفاده شده است که به مشعل و دیگ بخار نیاز ندارد. از تجهیزات این سیستم ها می توان به بویلر و چیلر اشاره کرد که از تجهیزات اصلی این سیستم محسوب می شوند. معمولا از بویلر برای گرم کردن آب و از چیلر نیز برای خنک کردن آب استفاده می شود.

بویلر چیست؟

به سیستم گرمایشی که برای ساختمان های بسیار بزرگ و مرتفع، صنایع بزرگ و مناطق سردسیر استفاده می شود و از قدرت بسیار زیادی برخوردار می باشند بویلر می گویند. سوخت مورد استفاده برای بویلر گاز شهری و یا گازوئیل است. که شما می توانید با توجه به دسترسی خود یکی از آن ها را انتخاب نمایید. آب پس از گرم شدن توسط بویلر از طریق لوله ها به فن کویل و شوفاژ انتقال داده می شوند، و در نهایت محیط را گرم می کنند.

چیلر

چیلر یکی از تجهیزات بسیار مهم این سیستم می باشد که موظف است تا محیط را خنک کند. در صورت استفاده از چیلر تراکمی آب خنک به برج خنک کننده نیز نیاز خواهید داشت. در صورت عدم تمایل به استفاده از برج خنک کننده توصیه می شود از چیلر تراکمی هوا خنک استفاده شود. چیلر از انرژی برق زیاد استفاده می کند. می توانید چیلر تراکمی هوا خنک را در محیط باز قرار دهید. چیلر نیز مانند بویلر پس از خنک سازی هوا از طریق وسایل انتقال هوا خنک به وسایل تبادل و توزیع هوای سرد که همان فن کویل است انتقال خواهد یافت. و پس از این که هوا را به صورت مطبوع تهویه کرد در محیط باقی خواهد ماند.

چیلر
چیلر

آشنایی با نحوه عملکرد موتورخانه

نحوه عملکرد موتورخانه به این صورت است که آب ابتدا از بخش سختی گیر باید عبور کند و در مرحله بعد وارد بویلر شود که از قبل روی سیستم به خوبی نصب شده است. پس از گرم شدن آب توسط بویلر آب گرم به لوله ها انتقال داده خواهد شد تا از طریق لوله ها به تجهیزات تبادل و توزیع گرمایش وارد شود. در مرحله بعد توسط فن کویل و شوفاژ محیط شما گرم خواهد شد.

نحوه عملکرد چیلر نیز همانند بویلر است. تفاوت این دو سیستم در این است که بویلر سیستم گرمایش و چیلر سیستم سرمایش این قطعه می باشد. در موتورخانه های قدیمی از دیگ آب گرم و شعله به جای بویلر استفاده می کرده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *